Samhain

 

Samhain a kelta nyelvi-kulturális kör egyik legjelentősebb ünnepe, mely október 31-én sötétedéskor kezdődik és november 1-jén ér véget. Az ünnep megtalálható minden kelta népnél – igaz, különböző neveken. Különböző újpogány vallásokban (pl. wicca) szintén fontos ünnep.

A kelták hite szerint ezen az éjszakán az evilági és túlvilág közti határ eltűnik, könnyen átjárhatóvá válik. Egyes értelmezések szerint ez a külső valóságunk és belső világuk közti összefüggésre is ráhúzható. Megnyílnak a sídhk (tündérdombok), és az emberfeletti lények, valamint a halottak szabadon járhatnak köztünk. Feladatunk, hogy gondoskodjunk szeretteink szelleméről: megvendégeljük őket, akár külön terítéket is szolgálhatunk fel számukra a vacsoránknál. Különösen azoknak, akik az elmúlt év során távoztak közülünk. Az írek régi hite szerint ilyenkor a föld alól is előmerészkednek különböző teremtmények. Ezek lehetnek jó, vidám, de ártó, gonosz lények is. Ez utóbbiaktól megóvhatjuk magunkat, ha ijesztő képűre faragott töklámpást állítunk az ablakunkba, udvarunkba, kertünkbe, amelynek belsejébe egész éjjel égő gyertyát állítunk, valamint ijesztgetve egymást is, mindenféle jelmezekbe bújva riaszthatjuk el a rossz szellemeket. - Az eredeti kelta szokás szerint csak a felnőttek mulattak ily módon.

Samhain ünnesamhain.jpgpéhez számtalan szertartás, jóslás kötődik, hiszen a pogány kelta hit szerint ez az év legmágikusabb éjszakája. Ilyenkor a család körbeüli a tűzhelyet, és a tűz körül kísértethistóriákkal szórakoztatják egymást. Másutt szeánszot ülnek, tarot-kártyát vetnek, vagy rúnából jósolnak. Ezen az éjszakán különösen hatásos, ha tükör előtt elsuttogjuk a kívánságunkat.

A Samhain igazi értelme, jelentősége az eltávozottakkal való kapcsolat fölidézése, emlékük, szeretetük ápolása, majd békés elbocsátásuk. "Engedd távozni a távozni akarót, engedd érkezni az érezni akarót" Lelkünkben is felidézhetjük ilyenkor az elmúlt év "eltávozottjait", személyeket, történéseket., "vendégül látjuk" őket, megtiszteljük, majd békében elbocsátjuk, hogy aztán nyugalomra találjanak és figyelhessünk az új történésekre.

 

http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/samhain/

https://hu.wikipedia.org/wiki/Samhain

https://heted76ar.hu/samhain/

http://www.life.hu/horoszkop/20141029-samhain-a-kelta-napfordulo.html