Nyulak, tojások… Vallások

Tavasz beköszöntével egyre többször kerülnek előtérbe az ilyenkor megtartandó ünnepekhez tartozó népi kellékek, szokások. Azonban legtöbbjüket elfogadjuk úgy, ahogy vannak, nincsenek megmagyarázva, nincs felfedve a mögöttes tartalom. Mi köze a keresztény ünnepnek a tojáshoz és a nyulakhoz? A válasz egyszerű. Semmi.ostara_nyul.jpg

Mindkét fogalom ősi korok óta a termékenység szimbóluma. Ezen belül is az újjászületés, megújulás ünnepéhez, a kelta Ostara-hoz kapcsolódik. A termékenység szász istennőjének, Eostre-nak a napját üljük ilyenkor, a germánoknál Ostarát köszönthetjük e napon. Az Istennő teszi termékennyé a Földet, felébreszti őt mély álmából.

 A hiedelemvilághoz jelentősen hozzátartozott a nyúl, mint a szaporaság jelképe. Beda Venerabilis középkori történetíró leírásában az istennő a gyerekek szórakoztatására kedvenc madarát nyúllá változtatta, ám az hamarosan színes tojásokat kezdett tojni, ezeket pedig az istenség a gyerekeknek ajándékozta. Egy másik változat szerint az istennő talált egy sérült madarat. Annak érdekében, hogy az állat életét megmentse, nyúllá változtatta, azonban a nyúl megőrizte tojásrakó képességét. Köszönetképpen a nyuszi kidíszítette a tojásokat, és az istennőnek ajándékozta.nyul.jpg

A másik jelkép a tojás, melynek megjelenési formája szintén fontos szimbólum: a sárga gömb a belsejében maga a Napisten, héja a Fehér Istennő, az egész együtt pedig az újjászületést jelképezi. Ennek köszönhetően számos nép mitológiájában fellelhető. Az írott tojásokon gyakran ősi szimbólumok figyelhetők meg, melyek a világgal és a Földdel hozhatók összefüggésbe. Innen már sejthető, hogy a tojásfestés is kultikus cselekedet, melynek gyökerei a pogány korokig nyúlnak vissza. A pirosra festett tojás minden idők minden kultúrájában a Nagy Istennőt, termékenység-elősegítő, új életet teremtő tulajdonságát jelképezi.

 

Az ünnephez még számos népszokás, szimbólum tartozik, melyekre most külön nem térnénk ki. Az érdeklődök számára az alábbi linken minden fellelhető:

http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/ostara/szimbolumok.html

 

Felhasznált irodalom:

http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/ostara/tojas.html

http://www.sze.hu/muvtori/belso/aktualitas/husvet/husvet4.htm

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ostara