Ostara - A megújulás ünnepe

Ostara – A tavaszi nap-éj egyenlőség és a megújulás ünnepe

 

Bár az időjárás a cikk írásának idejében igyekszik leplezni, de március 19 és 21 közé eső időszak a tavasz igazi kezdetét, a tavaszi napéjegyenlőséget jelöli. A csillagászati nappal és éjszaka ezen a napon kerül egyensúlyba, ezt már évezredekkel ezelőtt a természettel teljes harmóniában élő őseink is jól megfigyelték. Emiatt is volt számukra különleges ez a nap. A pogány vallások Ostara-t, a fák ünnepét ülik ilyenkor.

A legtöbb természetvallás jeles napként tartja számon a mait, amikor a természet felébred álmából és a föld ismét termékeny lesz. Az elvetett mag hajtásnak indul, új élet kezdődik. A földműveléssel foglalkozó őseink nekiláthattak a vetésnek, ültetésnek, melynek eredményét a későbbiekben élvezhették.

Ez a nép megfigyelésen kívül spirituális értelemben is megfontolandó. A néphit szerint ezen a napon minden egyensúlyba kerül, és ha az ember elcsendesedik, befelé fordul, akkor meglelheti a kérdéseire a megfelelő választ. Úgy tartják, hogy ezen a napon érdemes belekezdeni valami újba, mert az könnyen sikerre vezethet. Ez az időszak tökéletesen megfelel új tervek készítésére, új dolgokba történő belekezdésbe.

Az ünnephez több istenséget is kapcsolhatunk.

A termékenység szász istennőjét, Eostre-t, valamint a germán Ostarát köszönthetjük e napon.
Némelyik wicca-hagyomány a Zöld Istennőt és a Zölderdő Urát ünnepli ilyenkor. Az istennő termékennyé teszi a Földet, felébreszti Őt mély álmából, az Istenség pedig segít fölnevelni, érlelni a termést. Járja a zöldülő mezőket, öröme telik a természet bőségében. Ebből megfigyelhető, hogy Ostara napjához számos szimbólum és rituálé tartozik, de ezekről majd egy következő bejegyzésben.

Azt azonban kijelenthetjük, hogy ünnep talán legfontosabb üzenete az ember harmóniája a természettel, a régi hagyományok örökségének fenntartása.

 

Felhasznált, ajánlott irodalom:

http://joportal.hu/johirek/6398/2018_marcius_20_%E2%80%93_tavaszi_napejegyenloseg__csodakat_teremthetsz

https://sokszinuvidek.24.hu/eletmod/2018/03/20/tavaszi-napejegyenloseg-2018-idopontja-fogalma-nepszokasok-unneples/

http://www.sze.hu/muvtori/belso/aktualitas/husvet/husvet4.htm

http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/ostara/index.html