Yule - A fény újjászületésének ünnepe

December 21.  Yule, a téli napforduló ünnepe. Az éjszaka ezen a napon a leghosszabb, innentől kezdve hosszabbodnak a nappalok. Ezért is szokták Yule-t a fény újjászületésének ünnepének is nevezni.  A világosság győzedelmeskedik a sötétség felett.

Ez a befelé tekintés, a számvetés ideje, illetve ilyenkor lehet a jövő tervezésének is nagyobb figyelmet szentelni. A jövő fürkészésére elég csak Yuletide-ra utalnunk. (lásd az http://osiosveny.blog.hu/2016/12/06/az_ajandekozas_eredete címü cikk)yule.jpg

Számos hagyomány és szokás fűződik ehhez a jeles naphoz. Különböző pogány kultúrákban is kiemelt szerephez jutott, mint például a vikingeknél vagy a Wiccáknál. Az északiaknál nagy lakomák, áldozat-bemutatások voltak az istenek számára, ahogy a boszorkányoknál is fontos szertartások ideje volt ez az időszak.

Az otthonok díszítései a mai napig fent maradtak, örökzöldek, fagyöngy, színes szalagok, gyertyák. Ahogy az ajándékozást is ide kapcsolhatjuk, a Yule kecske (Jolbock) kapcsán. Sajnos ez utóbbiakból rengeteget átvett a keresztény hitvilág, mely eltüntetni képtelen volt a régi korok vallásait, ezért a helyükbe a saját alternatíváikat állították, eltorzították, némely aspektusát degradálták.

Talán épp ezért is fontos, hogy mindig emlékezzünk az ünnep eredeti mivoltára. Magára az ünnepre, a családi összetartozásra, a hagyományok ápolására.

 

Vlad