Luca napi szokások

A Luca napról a legtöbb embernek általában a Luca szék, annak lassú elkészítési módja jut eszébe. (Lassan készül, mint a Luca széke, szokták mondani). Azt azonban kevesen tudják, hogy ehhez a jeles naphoz a jóslások is hozzá tartoznak. Pár ilyen szokásról szeretnénk szólni, néhány mondatban.

 

Luca Naptár

A népi megfigyelések szerint a december 13 és 24-e közötti időszakot a következő év 12 hónapjához hasonlítják. Amilyen idő van tizenharmadikán, olyan lesz a következő január (csapadákos, szeles, napsütésben gazdag, stb), majd az ezt követő napok a további hónapokat jelzik előre.

Érdemes itt megjegyezni, hogy a Yuletide (Yule ünnepéhez, dec 21-hez kapcsolódva) is hasonló célt szolgál.

Egy másik hasonló megfigyelési módszer a hagymakalendárium. Itt egy hagymát tizenkét gerezdre vágnak (bár előfordul, hogy hat hagymát vágnak félbe és teszik ki az ablakba), a szeleteket megsózzák. Itt is minden szelet/gerezd egy-egy hónapnak felel meg. Amelyik szelet másnapra benedvesedik, az csapadékos hónap lesz.

 

Luca Búza (néhol kukorica)

Ezzel a módszerrel a következő év termését igyekeztek megjósolni. Luca napján kezdték el csíráztatni a növényeket, és szintén a tizenkét nap letelte után vonták le a végkövetkeztetést.

 

Luca tök

Míg az angolszász nyelvterületeken a tökfaragás Helloween-i mondakör részét képezi, és Samhain ünnepéhez tartozik, addig Magyarországon, a Dunántúlon ez a hagyomány inkább a Luca napi szokások egyike.

 

Férj-jövendölés, luca-cédulák

Ehhez tizenhárom papírcetli volt szükséges, tizenkettő névvel ellátva, egy pedig üresen hagyva. Itt is több változat létezett. Az egyik szerint tésztába rejtették, és a gombócokat forró vízbe tették. Amelyik elsőként feljött, az mutatta meg a jövendőbeli nevét.  A luca-céduláknál ugyanezeket a fecniket dobták tűzre, napról napra egyet. Itt az utolsó mutatta meg a férjet. Egy cetlit üresen hagytak, mely arra utal, hogy a tizenkét felsoroltból egyik név sem helyes, esetleg egy addig ismeretlen személy lép majd be a jósló életébe.

 

A jövendöléseken kívül egyéb szokások is voltak. Tilos volt például az asszonyoknak házimunkát végezni, de ilyen szokások voltak a Luca székének készítése, vagy az alakoskodás is, melynek következtében a fiatalok házról házra jártak, termékenység varázslathoz szükséges rigmusokat skandálva.  Ehhez kapcsolódva figyelték, a vendégeket is, kiknek neméből a szaporulatra tudtak következtetni. Ha férfi lépett elsőként a házba, akkor a jószág bika, ha nő, akkor üsző lett.

December tizenharmadika tehát a népi hagyományokban, jövendölésben és varázslásban is gazdag ünnepnapnak számít, számos kultúrkörben, melyeket a mai napig sok helyen őriznek és elevenítenek fel.