Beltaine ünnepe

Beltaine (egyéb névalakok May Day, Walpurgis-éj, íreknél Bealtaine, a skótoknál Bealltainn) április 30 naplementétől  május elseje naplementéig tart. Ősi kelta ünnep, melynek jelentéséről eltérő vélemények alakultak ki. Egyesek szerint a szó „fényes tűz” jelentéssel bír, míg mások Bel, Belenus istenhez kapcsolják.

Több pogány, újpogány vallásban is előforduló ünnep. Ez az újjászületés ünnepe, a Természet feléledése. Ellentéte Samhain-nak, emiatt Cetsamhain-nak is hívják. Beltane eredetileg kelta vagy druida tűzfesztivál volt, amit az Istennõ és a Szarvas istenség egyesülésének megünneplésére celebráltak, a termékenység dicsőítésére. A régi korok emberei a termékenységért állatokat áldoztak fel a tűzben, többnyire juhokat.

Beltane az ifjú Isten férfivá serdülésének ünnepe. Ekkor szeret bele az Istennőbe, szerelmük beteljesülése is ekkor megy végbe. Az Istennőben megfogan az Istenség. Az ő termékenységének, megtermékenyülésének ünnepe ez. 

A virágok és a zöld lombok az Istennőt jelképezik, maga a májusfa az Istenséget. Beltane jelenti az életerő, a szenvedély visszatérését, és a vágy beteljesülését.

 

Az egyik legfontosabb ünnephez tartozó szimbólum, mely a mai napig fent maradt a Májusfa.
Eredetileg fallikus szimbólum volt, emiatt főleg legények állították a kiszemelt leányoknak. Az egyes fafajtáknak is megvolt a sajátos jelentése. Színes kendőkkel, szalagokkal díszítették fel, ezek nőszimbólumok.  Máshol enni- és innivalókkal díszítették, és a legényeknek kellett lehozni. Körültáncolták. 
További népszokás, hogy a házakat zöld lombokkal díszítik fel. Emellett íjászbeltaine.jpgversenyeket, lakomákat, zenével tánccal egybekötött tivornyákat is rendeztek. A leányok megmosakodtak a Beltane-hajnali harmatban, hogy szépek és fiatalok maradjanak.

Az egyik legszebb szokás: a falu vagy város fiataljai kimennek a mezőre, erdőbe április 30.-án éjfélkor, virágokat szedtek, azt hazavitték, és azzal ékesítették magukat, otthonaikat. Minden egyes háznál megálltak, lakomáztak, ettek-ittak, jól érezték magukat. 

Az ünnep hagyományos színei: a piros és a fehér, valamint a zöld lombok. A ház védelmére virágszirmokat hintettek szét, majd összesöpörték egy sarokba, és a ház köré hordták. 

A keltáknál ez mindenképpen a termékenységi rítus időszaka. Bár Ostarától eltérően ez már az aktívabb, gyakorlatibb termékenységet jelöli. Tűztisztítások, áldások és imák időszaka ez.

 

Felhasznált irodalom:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Beltane

http://web.tvnetwork.hu/vidaa/wic/beltane/

http://www.annwn.hu/panteon/festivals/beltane