Szimbólumok: Hold

Az elmúlt napokban a szuperhold jelenségtől volt hangos a média és a különböző közösségi oldalak java. Lehetne értekezni a dolog mögött álló fizikai összefüggéseken, de mi inkább ennek kapcsán a Holdról, mint szimbólumról szeretnénk pár szót ejteni.

 

A Hold az egyik legismertebb női szimbólum. Ezzel együtt az élet folyamatosan változó körforgását is jelképezi. A boszorkány vallásokban a Hold hagyományosan három különböző állapotában van jelen. Ezek a fázisok az istennő (aki egyenlő fontossággal bír a férfiistenséggel - gondolok itt most például arra, hogy a Wicca vallás duoteista, nincs alá és fölérendelt viszony a férfi és női szerepek között, a kettő együtt, egymást kiegészítve hat, alkot, uralkodik) természetes életének fázisait is kijelölik. A három állapot:

  • Növekvő hold a fiatal, szűz istennőt jelképezi
  • A telihold az anyaságnak, az élete teljében lévő nőnek felel meg. A teremtő erők ekkor vannak a csúcson
  • Míg a fogyó hold az elmúlást, ugyanakkor a korral együtt járó bölcsességet is jelképezi

 

harmas_hold.jpg

Számos babona és hagyomány is köthető a Holdhoz, vagy annak különböző alakjaihoz.

A növekvő hold alkalmas a személyes energiák vagy egészség erősödésére való törekvéskor és  védő varázslatokhoz.

 A teliholdról azt tartják, hogy „kiváló időpont majdnem minden gyógyfű és főleg föld alatti részeik szedésére, így nagyobb a hatóerejük” Összességében rengeteg mágikus munka elvégzésére alkalmas időpont.

A fogyó hold sem hasztalan, ez az időszak alkalmas a rossz szokásoktól való megszabadulásra, az akadályok elhárítására, a befelé fordulásra, önismeretre.

 

Meg lehet még említeni az újholdat, mind a negyedik szakaszt. Jelentéstartalma elég kétes. Egyszerre jelképezi az idős és pusztító istennőt, az életet adóval. Ebből az okból kifolyólag a mágia használói nem élnek a varázslás művészetével ezen időszak alatt, mivel sohasem lehet tudni, hogy annak hatása pozitív, vagy negatív formában jelenik-e meg.

De, a mágiáról később bővebben…