Kőtengerek, várromok

Amennyiben a Balaton északi partjára tervezünk kirándulást, nem kell attól tartanunk, hogy órákig kell bolyonganunk, míg valami értelmes úti-célra nem lelünk. Épp ellenkezőleg. A vidék a bőség zavarával okoz fejtörést. Változatos tájaival számtalan látványosságot tár elénk; vannak itt tanúhegyek, a főút mellett megbúvó gépkocsis pihenő, Pazar panorámával, várak és kastélyok a letűnt korokból, néhány misztikus hely társaságában. Valamint számos borvidék, a kulináris élvezetek hódolóinak.

Mi ez alkalommal egy könnyedebb terepet szúrtunk ki, amely azonban mégis mindenhonnan merít egy keveset. Túránkat a káptalantóti termelői vásárral kezdve egy bevezető sétával indultunk neki a környék felderítésének. Csak, hogy szokjuk a klímát. Sajnos a vásár egy ideje kinőtte saját magát, a régi, családias hangulat már a múlté, ezzel szemben viszont a kínálat jócskán bővült. A bolhapiacos kincsvadászok épp úgy megtalálhatják számításaikat, mint a vidék ízeire vágyók, mindezt egy ámulatba ejtő környezetben.

Innen utunk Szentbékkálára vitt minket, ennek a kis falucskának az úgynevezett Kőtenger a legfőbb látványossága. Mint ahogy az egész tájra jellemző, az itteni, néhol félelmetes mérteket öltő sziklatömbök is vulkáni aktivitás utóhatásai, melyek az évezredek során erodálódva alakítot33049631_1758735117526906_3231323150566293504_n.jpgták ki a környék jelenlegi látképét. A terep nem vészes, gépkocsival megközelíthető, majd a parkolóból egy kisebb emelkedőn keresztül már be is léphetünk az aprócska domboldal taraján megülő tömbök közé. Kisgyerekes családok számára is kiváló kirándulóhely, bár a nagyobb tömbökre azért csak óvatosan merészkedjünk fel. Némelyik kissé ingatag. Az egész terep nagyjából fél-egy óra alatt bejárható, mindenfajta megerőltetés nélkül, emellett a következő állomásunkkal karöltve része az egész országot keresztülszelő Kék-túra útvonalnak.

Búcsúzva a sziklatömböktől, egy rövid pihenőt beiktatva Csobánc vára felé vettük az irányt. Az első komolyabb emelkedő aznap a hegy lábánál várt minket. A hegy szót itt jó szándékunk jeleként használjuk, ugyanis a tanúhegyek közül egy33067070_1758751030858648_4719266406502236160_n.jpgik sem éri el az 500 méteres magasságot, mégis a csonka, méltóságteljesen a fennsík fölé magasodó, domb megköveteli a neki kijáró tiszteletet. A domboldalban kiépített ösvény kanyarog egészen a tetőn pihenő romokig, ahonnan kiváló rálátás nyílik a Balatonra, a hegyekre, a tapolcai medencére egyaránt. Kissé délre a várromtól, a Balatonnal szemező domboldalon az ember egy pillanatra megtalálhatja lelki békéjét, gyönyörködve a kilátásban.