Asztrológiáról

Az előző írásban külön is kitértünk a Holdra, mint szimbólumra. Most ezt a kialakult képet, rendszert szeretnénk tovább bővíteni, így ejtünk néhány szót nagy vonalakban az asztrológiáról.

Az asztrológia valószínűleg a legrégebbi okkult tudomány. És ez alkalommal nem az újságok, napilapok hasábjain fellelhető hevenyészett kétsorosokra gondolunk, melyek a végtelenségig leegyszerűsített általánosságok miatt szinte teljesen használhatatlanok.

Az ősi korok embere az égre tekintve keresett támpontot. Tájékozódást a fizikai világban, később pedig a szellemiben is.  Mivel kiszolgáltatottnak érezte magát a természet erőivel szemben, ezért igyekezett törvényszerűségeket felfedezni az általa ismert világban. A nap fontos volt a fény- és hőforrás tekintetében, a hold különböző fázisainak megfigyelése pedig lehetővé tette számukra az idő mérését. Ezekre eleinte mind a mezőgazdaság miatt volt szükségük. Később a két alapvető és jól felismerhető planéta mellett számos egyéb csillagot, csillagképet is beemeltek a hétköznapokba.

Minden ősi kultúra foglalkozott asztrológiával. A régi egyiptomiak, babilóniaiak, indiaiak, kínaiak, sumérok és a maják is használták mindennapi életükben ezeket a megfigyeléseket, és az általuk levont tapasztalatokat beépítették hétköznapjaikba. Így igyekeztek minél inkább megismerni az létezés törvényeit.

Az asztrológia két szóból, az astron (csillag) és a logos (szó, ismeret) áll. Vagyis a csillagok magasabb rendű megértéséről beszélünk, amikor az asztrológiát használjuk. Olyan ősi tudomány, mely szerint minden teremtmény azonosan meghatározható törvényszerűségeknek van alávetve, mint a természet. A horoszkóp ezeket a törvényszerűségeket képezi le, szimbólikusan.

A szó jelentését (hóra – óra és skopein – nézni) nagyjából az óranézéssel lehetne pontosan kifejezni. Azt a tényezőt méri, amely jelen van egy bizonyos helyen és időpontban, és képei alapján megmutatja hogy az élet alapvető elemei közül melyek és milyen minőségben vannak jelen abban a pillanatban. A horoszkóp csillagászati értelemben az égbolt grafikus leképezése, egy meghatározott időpontban (pl születés időpontjában) egy meghatározott pontból kiindulva (születés helye). Ezeket az adatokat elengedhetetlen tudni a pontos horoszkóp felállításának érdekében.

Ez által a horoszkóp és tágabb értelemben az asztrológia fontos eleme az ősi vallásoknak, melyek közül számos még külön rituálés is szervezett ezen felismerések köré. A wiccáknál a jövendöléshez is használatos, míg a kelták, inkák és egyiptomiak robosztus építményei a mai napig állítanak emléket az asztrológia központi szerepének.